בין שתי מלחמות העולם, לרגע קצר ומיוחד בתולדות האמנות, הובילו את עולם הצילום באירופה כמה צלמות יהודיות רבות כישרון. המלחמה, שהחריבה את היבשת ואת העולם היהודי, טלטלה את כולן וזרקה אותן תחת גלגלי ההיסטוריה. אחדות מהן, כמו יוליה פירוט הפולנייה-צרפתייה, אחזו מצלמה ביד, הסתירו אקדח בכיס ולקחו חלק בהתנגדות לנאצים. רובן ברחו אל מעבר לים כדי למלט את נפשן, וניסו לאחות את קרעי חייהן. אחרי המלחמה תקופת הזהב תמה: עולם הצילום עבר לשלטון הגברים. הצלמות שפרצו עבורם את הדרך נשכחו.
צלמות חלוצות אלה לא בישרו רק על הולדתו של תחום אמנות חדש, אלא גם על בואה של "האשה החדשה" – זו שיכולה לפרנס את עצמה, לעסוק באמנות ולהתפתח עצמאית. הן עשו זאת גם לנוכח התנגדות קהילתית ותרבותית, ועוולות כמו גניבת קרדיט (תופעה שלמרבה הצער קיימת גם כיום).
התערוכה "20/20 – עדשה משלה: צלמות חלוצות ועכשוויות", שתיפתח ב-5 ביוני 2025 באנו – מוזיאון העם היהודי, חוזרת לאותו עידן כדי לחגוג את היצירה הנשית ולתקן את עוול השכחה. כדי לעשות צדק עם היצירות המרשימות והיוצרות החלוציות, וכדי לתת להן חיים חדשים, התערוכה תציג לצדן את יצירתן של 20 צלמות יהודיות בנות ימינו. זו תהיה הזדמנות חד-פעמית להתרשם מעבודות נהדרות מראשית ימי הצילום לצד יצירות של מיטב הצלמות הפועלות כיום בישראל וברחבי העולם.
במסגרת הפרויקט- כל צלמת עכשווית בחרה צלמת חלוצה כולל סדרת צילומים פרי יצירתה. הצלמות העכשוויות נחשפו לסיפורן האישי של הצלמות החלוצות לעשייתן האמנותית ובהתאמה בחרו צילומים שלהן המשקפים את החיבור והמפגש בין עולמות התוכן שלהן יחד.
התוצרים המרתקים מוצגים בתערוכה החדשה, הצילומים של כל צמד צלמות מוצגים יחד כך שקשה להבחין איזו תמונה צולמה במאה הקודמת ואיזו בנוכחית. עוד בתצוגה - סרטי וידאו שהופקו במיוחד לתערוכה במסע חובק עולם – ארה"ב, גרמניה, בריטניה, ישראל ועוד. בסרטים הצלמות העכשוויות מספרות על הצלמות החלוצות שבחרו, ומשתפות בתהליך יצירת הפרויקט תוך מתן זווית הסתכלותן האישית, נשית אומנותית. כמו כן, כוללת התערוכה מצלמות ייחודיות משנות ה-20 של המאה הקודמת.
"בכל מקום שאני מגיעה אליו, אני מחפשת את הנשים", אמרה ג'יליאן לאוב, צלמת אמריקאית עכשווית שמתעדת נשים באזורי מלחמה, ואחת המשתתפות בתערוכה. כך עושה גם התערוכה עצמה: היא לוותה במחקר אמנותי-היסטורי על הצלמות שפרצו את הדרך, בניסיון להבין איך נוצר תור הזהב של הצילום הנשי ומה הקשר בינו ובין התפתחויות היסטוריות וטכנולוגיות, ובכללן תחילת הייצור של מצלמות הלייקה הזולות והקלות לנשיאה.
התערוכה תלווה במפגשי תוכן עם חלק מהצלמות המשתתפות ובהן הצלמת הבין לאומית, ג'יל גרינברג, שתקיים מפגש פתוח לקהל הרחב במסגרת אירועי הפתיחה. עוד יגיעו לפתיחת התערוכה- הצלמת הבין לאומית, האלי פנסר וביתה של דורותי בוהם, חוקרת הצילום - מוניקה בוהם, וכן בני משפחה נוספים של חלק מהצלמות החלוצות. הצלמות- ג'יליאן לאוב, אלינור קרוצ'י, רחל פפו ונעמי האריס, צפויות גם הן בחודשים הקרובים לקיים אירועי תוכן סביב התערוכה לקהל הרחב.
אוצרי התערוכה, מיכל הומינר ואסף גלאי: "אנחנו מאמינים שהשילוב הזה – החדש עם הישן, הלייקה עם האינסטגרם – יוצר דיאלוג שמעמיק את ההיכרות עם היצירה העכשווית ומפיח חיים בעבודותיהן של צלמות שנולדו לפני יותר מ-100 שנים, והציעו תפיסות אסתטיות וחברתיות שרלבנטיות עד היום. בצילומיהן הן הפגינו מבט אנושי, כושר המצאה וכישרון שלא התעמעמו גם במאה ה-21".
לדברי יו"ר דירקטוריון אנו-מוזיאון העם היהודי, אירינה נבזלין: “הן לא רק צילמו את ההיסטוריה — הן עיצבו אותה. התערוכה הזו מחזירה להן את הפוקוס שמגיע להן, ומזכירה לנו כמה כוח יש לעדשה — ולנו כבני אדם — לראות, לבטא, ולהניע דברים קדימה. גם אז וגם היום, זו זכות — ואחריות — לקחת חלק״.
לדברי מנכ"ל אנו-מוזיאון העם היהודי, עודד רביבי: "התערוכה '20&20 – עדשה משלה' מציעה זווית חדשה על המסע היהודי דרך עיניהן של נשים יוצרות. הצלמות בתערוכה, הן החלוצות והן העכשוויות - מעניקות לנו פרספקטיבה חיונית ומרעננת על זהות יהודית, זיכרון והמשכיות. התערוכה משקפת את היכולת המופלאה של העם היהודי לפרוץ דרך, להתחדש ולהתאים את עצמו למציאות משתנה, תוך שמירה על החוט המקשר בין העבר לעתיד.
עוד הוסיף רביבי: "התערוכה מעלה שאלות מהותיות על מקומן של נשים בעולם האמנות והתרבות, תוך שהיא חושפת את המנגנונים שהדירו קולות נשיים לאורך השנים. בעידן בו המאבק לשוויון מגדרי נוכח ומשמעותי, התערוכה הזו מהווה אמירה תרבותית רבת-עוצמה על ההכרח בהכלה של מגוון קולות בנרטיב התרבותי המשותף שלנו,"
ד"ר אורית שחם גובר, אוצרת ראשית 'אנו-מוזיאון העם היהודי' מציינת בפתח קטלוג התערוכה-:"במסורת היהודית, המונח "תיקון" הוא בעל משמעות תרבותית ואמונית עמוקה – מעשה ידי אדם, אבל נוגע במהות אלוהית. תיקון יכול להתרחש בין אדם לחברו, בין אדם לחברה או בין אדם למקום. התערוכה 20&20 – עדשה משלה: צלמות חלוצות ועכשוויות באה לתקן עוול היסטורי שנעשה למי שנסיבות חייהן והטלטלות ההיסטוריות של תקופתן גזלו מהן את ההכרה שהיו ראויות לה.
"תערוכה זו מייצרת דיאלוג בין-דורי ומפגישה עשרים מאותן צלמות חלוצות עם עשרים צלמות מצליחות בנות זמננו. התוצאה היא מפגש מרתק בין דור הנשים ששכבו על הגדר עבור הבאות אחריהן לבין ממשיכות דרכן בנות זמננו, שמנהלות איתן דיאלוג היסטורי ואמנותי. ההתבוננות ביצירותיהן של בנות שני הדורות הללו מעלה לפרקים תהייה: מי "מאז" ומי מהיום? מה הישן ומה החדש? השאלה אינה אמנותית גרידא. כעת, ממרחק של כמעט מאה שנים, נשאלת גם השאלה: מה נשתנה? האומנם הוסרו כל המחסומים? האם לאחר תקרת המרתף נשברה גם תקרת הזכוכית החוסמת את דרכן של נשים בעולם האמנות? התשובה כמובן מורכבת, ונעה בין אנחת רווחה לחיוך מיואש או לפחות, נבוך. "
הצלמות החלוצות שיצירותיהן יוצגו בתערוכה ( לפי א"ב שמות משפחה): מריה אוסטריה, איווה (אלזה ארנסטין נוילנדר-סימון), אנה בירמן, דורותי בוהם, אווה בשניה, ליליה גוהר, ליזלוטה גרז'בינה, מאדאם ד'אורה, גרטי דויטש, אדית' טיודור-הארט, לוטה יעקובי, לו לנדואר, ליזט מודל, לוצ'יה מוהולי, יוליה פירוט, טרודה פליישמן, ג'יזל פרוינד, קלוד קאהון, לורה קריגר וגרטה שטרן.
הצלמות העכשוויות (לפי סדר א"ב- שמות משפחה) :חנה אלטמן, ג'יל גרינברג, גייל אלברט האלאבן, נעמי האריס, קתרין ואל, מיכל חלבין, איימי טושט, רונה יפמן , ורדי כהנא, ג'יליאן לאוב, סטייסי ארזו מהרפאר מריל מייזלר, דבורה פיינגולד, האלי פנסר, רחל פפו, נועה צדקה, איילין קווין, לולי קנטור, אלינור קרוצ'י ואבישג שאר-ישוב
התערוכה בתמיכת קרן דן דוד, עיזבון רוג'ר גי'. הרץ, חברת צ'ק פוינט, פורום התרבות האוסטרי תל אביב, הקרן הלאומנית של הרפובליקה האוסטרית, קרן העתיד של רפובליקה האוסטרית .
התערוכה "20&20 – עדשה משלה: צלמות חלוצות ועכשוויות"
תוצג באנו – מוזיאון העם היהודי, רח' קלאוזנר 15, תל־אביב-יפו.
פתיחת התערוכה: 5 ביוני 2025 נעילה: ינואר 2027
אוצרי התערוכה: מיכל הומינר ואסף גלאי
אוצרת משנה: רעיה ספיר
אוצרת ראשית: אורית שחם-גובר
למידע נוסף ורכישת כרטיסים
תערוכת עדשה משלה: צלמות חלוצות ועכשוויות | אנו - מוזיאון העם היהודי