סדנאות האומנים ירושלים חוגגות 40 שנה להיווסדן. לכבוד ציון הדרך המשמעותי, תיפתח תערוכת ענק המתפרשת בכל חללי הסדנאות, בהם יוצגו עבודות של כ-100 אומני הסדנאות לדורותיהם. התערוכה פורסת ארבע עשורים של אומנות ישראלית שבהן חלפו תמורות ותהפוכות על העיר ירושלים, על ישראל ועל האומנות הישראלית.
בתוך תרבות חזותית ישראלית צעירה, ארבעים השנה הנפרשות בתערוכה זו הן כמניפה אשר מאפשרת לראות את התמורות והמאפיינים של היצירה המקומית במשך הזמן, את ההשפעות של אירועים אקטואליים לצד סגנונות אומנותיים בינלאומיים שהשפיעו מבחוץ.
בתערוכה יוצגו עבודות של 100 מאמני הסדנאות: החל מאומנים ותיקים ביניהם יהודית סספורטס, דודו גרשטיין, יצחק ליבנה, לארי אברמסון, פנחס כהן גן, שרון פוליקין, שרון בלבן, גרי גולדשטיין, פמלה לוי, אבי סבח, מאשה זוסמן, שי אזולאי ועוד; לצד אומנים שעובדים בימים אלה ממש בסטודיות, ביניהם גסטון צבי איצקוביץ', נטע מוזס, חניתה אילן, ניב גפני, שני אביבי ועוד.
התערוכה נולדה מתוך עבודת הארכיון שהחלה לפני עשור. פרויקט הארכוב פורש דורות של אומנים ואוצרים, קהילה שנוצרה לאורך 40 שנים, השאירה חותם בשדה והתפתחה למרכז תרבות חשוב ומשמעותי בירושלים. הארכיון אינו מבטא עבר שהושלם, אלא התבוננות אשר מבהירה את המשמעות של שהות – שהות שיצרה שיתופיות ובין דוריות, מקום שממנו ניתן להמשיך לשאול שאלות ולאסוף את אוצרות האמנות והתרבות לטובת הדורות הבאים.
סדנאות האמנים הוקמו בשנת 1982 ביוזמת האוצר יונה פישר והקרן לירושלים והיו למיזם הראשון בישראל שאיפשר חלל עבודה מסובסד. לאורך 40 השנים שחלפו מאז הפתיחה, היו הסטודיות הלב הפועם של סדנאות האומנים, מהן יצאו מיזמי המקום: פסטיבל מנופים, מגזין 'הרמה', עשרות תערוכות, כנסים בינלאומיים ומיזמי חינוך רבים.
העיר ירושלים, עיר עם מרקם ייחודי שמורכב מדתות שונות והיסטוריה עתיקת יומין, מציאות מתוחה ומורכבת, נוכחת ומשפיעה על האומנות שנוצרת בקרבה. האומנים והאומניות שפעלו בסדנאות, שיקפו את המציאות כפי שחוו אותה. הם הושפעו מהאומנות בעולם ומערכים גלובליים, ואלה שימשו כאמצעי למבע ביקורתי על נרטיבים שהתקבעו בחברה הישראלית.
סדנאות האומנים התמקמו בשכונת תלפיות. הבחירה להתרחק מלב העיר הפכה את האומנות להתרחשות שאינה מנותקת משאון המלאכות היומיומי והמפויח של אזור התעשייה. המיקום הוליד שיתופי פעולה עם המוסך הצמוד, בית מלאכה לספרי קודש, גופי התרבות השכנים ועוד. בנוסף לעבודת הסטודיו, התהוו סדנאות האומנים למרחב חברתי שהשפיע ויצר שיתופי פעולה בין האומנים עצמם. כך למשל סדרת דיוקנאות של האומנית פמלה לוי שציירה את חבריה לסטודיו על גבי עבודות שהם יצרו, התגבשות קבוצת 'זיק', 'ברבור' ואחרים.
העבודות המוצגות בתערוכה נוצרו במהלך השהות של כל אומן בסדנאות. יש אומנים שבחרו להציג את העבודה הראשונה או האחרונה שיצרו בסטודיו וחלק בחרו להציג עבודה המסמלת רגע משמעותי בעשייה האומנותית או הלך רוח הקשור בתקופה. המיקום הייחודי של סדנאות האומנים נוכח אף הוא בחלקן: קירות הסטודיו, גג המבנה, חזית הבניין והנוף הנשקף מחלונותיו. התערוכה מתפרשת על כל החללים, מטשטשת את הגבולות המקובלים בין חלל תצוגה לחלל עבודה ולמרחב הציבורי. אלה נמזגים באלה, מתוך האמונה בכוחם של עולמות התרבות והאומנות לפתוח מסגרות, דפוסי חשיבה ולעבוד כקהילה.
ניהול אמנותי: לי היא שולוב. אוצרות: הילי וורטמן מויאל ודביר שקד.
סדנאות האמנים ירושלים, רח’ האומן 26, קומה 3, אזור התעשייה תלפיות, ירושלים.
למידע נוסף: www.artiststudiosjlm.org.
שעות פתיחה: שני, שלישי, חמישי - 10:00-16:00, רביעי - 10:00–20:00, שישי ושבת - 10:00-14:00.
התערוכה תיפתח חגיגית ב-12.4 (11:00) ותינעל ב-22.6. הכניסה חופשית.






