חיה סאלם היא אומנית מיסטית שחייתה שנים רבות בפאריז ובלוס אנג'לס וכיום חיה בישראל. אומנותה משולבת במקצועה כהילרית.

סאלם החלה במסע ספיריטואלי, אישי ורוחני. מאז היותה בת תשע, היא נמצאת בחיפוש מתמיד אחר מסתורי נפש האדם. בהתבגרותה בחרה לעסוק בהילינג ובריפוי ובין השאר בחרה לעסוק באומנות כאמצעי משקם. כהילרית, השייכת לאילן יוחסין מתמשך של נשים הילריות, התנסתה סאלם ולמדה מסורות ריפוי רבות. לשם כך נסעה רבות בכל העולם ורכשה חוכמה וידע ממיטב המטפלים. 

בשנים האחרונות, לאחר פטירת אמה, החליטה סאלם להקדיש את ימיה לציור ולהעלות בעזרתו את המודעות לחיים טובים יותר, רוחניים יותר ומספקים.

ציוריה נובעים מהקשר ומההשראה מאמה ומהדורות הקודמים, מחלומות ומסמלים הנגלים לעיניה וממסורות עתיקות מהעולם. עבודותיה, המכילות צבעים וסמלים עתיקים, מתקשרים באופן בלתי מודע אך ברור ומרגש לחיבורו האסתטי-פילוסופי פורץ הדרך של וסילי קנדינסקי, 'על הרוחני באומנות, בייחוד בציור" משנת 1912, שבו ניתח את השפעתה של הראייה החזותית על נפשו של האדם. קנדינסקי ניתח את השפעת הצבעים והצורות הגיאומטריות על האדם ועל התחושות הגופניות שהצבע והצורה מעוררים ועמד על הנתיב שבו משיגים הצבע והצורה את הנפש.

קנדינסקי הצביע על ה'צורך הפנימי' - העיקרון שממנו נובעת האומנות במיטבה והוא הבסיס ליצירת ההרמוניה של צורות וצבעים. זה עיקרון אשר באמצעותו נוצרת אינטראקציה יעילה ואפקטיבית בין הצורה ונפש האדם. 'צורך פנימי' הוא גם זכותו של האומן לחופש אומנותי מוחלט. התהליך שבו נולדת היצירה האמנותית מאותו 'צורך פנימי' של האומן הוא תהליך מסתורי ולעיתים מיסטי, אך מרגע שנולדה היצירה האומנותית, היא זוכה בחיים עצמאיים משל עצמה. היא הופכת לישות עצמאית בעלת חיים ה'נושמת' באופן עצמאי ובלתי תלוי.

עוד ציין קנדינסקי, שכאשר בוחנים את לוח הצבעים (הפלטה) של הצייר, מתרחש אפקט כפול: תחילה מתקיים אפקט פיזי טהור המתבצע באמצעות העיניים, נובע מיפי הצבעים וגורם לתחושת שמחה כאילו טעמנו אוכל משובח. אפקט זה יכול להתפתח ולגעת עמוק הרבה יותר ולגרום לריגוש ולרעד נפשי, מעין 'תהודה נפשית' שהיא תופעה רוחנית טהורה שבה הצבעים נוגעים ופוגעים בנפש עצמה.

כאשר מתבוננים בעבודותיה של סאלם, מתרחשים התהליכים המופלאים הללו עליהם דיבר קנדינסקי לפני יותר ממאה שנה. אוצרות: ד"ר גליה דוכין אריאלי ומיכלי אדלר. נעילת התערוכה: 2.4.

הגלריה לאומנות שבטית & אומנות ישראלית, רח' מרכז בעלי מלאכה 13, תל אביב. 055-923-0022.

שעות הביקור בתערוכה: ראשון-שני – בתיאום מראש, שלישי-חמישי – 11:00-19:00, שישי-שבת – 10:00-14:00.

האומנית בפייסבוק: Haya Hamalka Art.

 

'יוצאת מהקווים'

תערוכה נוספת, שתתקיים בהיכל התרבות בנתניה (רח' דוד רזיאל 4), עוסקת ביציאה מהקווים המוכתבים לחופש ולעצמאות, וכדברי מארגניה: "אפשר להרפות את המעצורים ולשבור את המגבלות, לקבל בברכה את קו הזינוק לעתיד עם עננה מבושמת למסע ולתגליות חדשות בדרך לחירות יצירתית".

שמות האומנים המשתתפים: אלנה לוגובינסקי, חני אלישע, יוסף קפיליאן, מירה שטרן, נורית צדרבוים, ענבל קרן מור וענת בן עזרא. אוצרת: נעמי כרוך.

התערוכה תיפתח ביום חמישי (17.3, 19:30) ותינעל ב-1.4.

שעות פתיחה: ראשון-חמישי - 09:00-14:00. לזמנים אחרים בתיאום טלפוני – 09-8308800.