לצד העליה המשמחת במספר החיות שזוכות למשפחה ובית חדש - צפות ועולות שאלות ותהיות לגבי האתגרים שבגידול כלב או חתול בבית שיש בו תינוקות וילדים.  ולכן אנשי "וט חולים - המרכז לרפואה וטרינרית" שבקיבוץ קרית ענבים, התגייסו לתת כמה עצות וטיפים כשהשורה התחתונה היא – מומלץ, אפשרי ורצוי לגדל חיות מחמד יחד עם ילדים והסגר דווקא מבורך לתחולת תהליך של הוספת בן משפחה חדש

אין ויכוח שבעלי חיים וילדים הם שילוב מנצח ומתוק. אבל מובן לחלוטין שקיימים חששות בעיקר לכאלו שזו להם הפעם הראשונה להכניס כלב או חתול לבית שבו יש ילדים. עולות שאלות ודאגות לגבי אלרגיות, מחלות אפשריות וכמובן איך תתנהג החיה החדשה ? איך אפשר לחנך גם ילד וגם כלב? האם החתול יכול לשרוט את התינוק ואיך מונעים את זה?

 

לגבי כלבים וילדים או תינוקות בבית עולה השאלה הנפוצה ביותר - האם יש בעיה לגדל כלבים וילדים ביחד?

התשובה היא לא. אבל כן נדרשות התארגנות והכנות שיש לעשות לפני שמכניסים כלב לבית.  אם המשפחה היא עם ילדים קטנים אז יש להכין את הילדים לפני שמביאים את הכלב. מומלץ לשים לב שההתרגשות וההתלהבות של  הילדים לא תהפוך לגורם שילחיץ את הכלב ולכן כדאי לדבר ולהכין את הילדים לנהוג בעדינות להבין שלבעל חיים יש טריטוריה ויש דברים שצריכים ללמוד ולהכיר אותו. צעדים קטנים כמו לתת לכלב להתקרב אליהם ורק אז ללטף. להסביר שכמו שאנחנו לא אוהבים שמכניסים לנו ידיים לצלחת כך גם הכלב

כלבים וילדים מתחברים במהירות ולפעמים נדמה לנו שיש להם קודים משלהם והם מבינים אחד את השני באופן בלתי אמצעי.

בעבר רופאי המשפחה נטו להמליץ להפריד בין ילדים וכלבים מחשש והערכה שככה עלולים התינוקות והילדים לפתח שלל תסמינים כמו אלרגיות ואסטמה. אבל היום מחקרים רבים מראים את ההפך המוחלט ושוללים את ההערכות המוטעות הללו. היום ידוע שילדים הגדלים לצד בעלי חיים הם בריאים יותר ואפילו הוכח שהם נוטים לפתח פחות תגובות אלרגיות או אסמטיות.

מעבר להיבט הבריאותי ילדים הגדלים לצד בעלי חיים בכלל ובין השאר כלבים – הינם ילדים בריאים יותר, גם כאן מחקרים פסיכולוגיים מציינים את החוזקות והערכים המוספים בגידול או גדילה משותפת עם בעל חיים. הילדים לומדים דרך הטיפול בכלב, בתחילה תוך הטמעת ההתנהגות ההורית ולאחר ביישומה, מהי אחריות, חמלה כלפי בעלי חיים וכלפי האחר, רגישות ולפעמים חיית המחמד הינה  פתרון לבדידות ועצבות או קשיים חברתיים.  חיות המחמד בכלל וכלבים בפרט, שם עבורנו ועבור ילדנו.

 גם הכלב מרוויח ומקבל פרטנר נפלא למשחקים שמרעיף עליו תשומת לב ואהבה. לסיכום : גידול בעל חיים מחזק את המערכת החיסונית, מסייע לפיתוח בטחון עצמי בילדים, מפתח אינטליגנציה רגשית ומעודד פעילות גופנית לא רק לילדים אלא גם להורים.

לאחת מהשאלות הנפוצות בהם נתקל הצוות הרפואי הוטרינרי של "וט חולים" האם יש דרכים להכין את הכלב לקראת כניסתו של תינוק לבית

על אף שידועה העובדה שכלבים נוטים לראות בתינוקות כגורים בלהקה שאליה שייך הכלב  עדיין רצוי לעשות כמה צעדים מכינים לכלב. אחת מהדרכים להרגיל את הכלב היא להציג לו בגדים של התינוק שהכלב יתרגל לריח שלו ובעצם ״להחתים״ את ריח התינוק כחלק מהלהקה , חוש הריח של כלבים מפותח כלכך שהם מסוגלים להבחין עפ זיהוי ריח כמו שבני האדם עפ טביעת אצבע. לאחר מומלץ לתת לו לרחרח את התינוק באופן מפוקח ובעיקר להשרות כמה שיותר רוגע ולמנוע לחץ במפגשים הראשונים.

 

חתולים
ישנם מספר הבדלים  קטנים בכל הנוגע לגידול כלבים וחתולים

מכיוון שחתולים נוהגים לשרוט או לנשוך אם מציקים להם ולעיתים גם תוך כדי משחקי ״ציד״ –  ניתן להקפיד על קיצוץ תכוף של  צפורני החתולים או להשתמש בכיסוים רכים שמודבקים אחת לתקופה לציפורני הרגלים הקדמיות - תחשבו על זה קצת כמו טיפול אצל המניקוריסטית.. (יש כיסויי ציפורניים בצבעים ועיטורים רבים) ,אבל גם, ובעיקר  להדגיש בפני הילדים את הצורך לנהוג בחיות בכבוד..

גידול חתול הוא קצת יותר קל מטיפול בכלב כי לא נדרש להוציא אותו לטיולים אבל כן מומלץ לבדוק את מידת התאמת החתול לבית כי כמו בני אדם שלכל אחד מאתנו אופי אחר – כך גם החתולים וכמובן שגם כלבים.

כאן התייעצות עם הצוות הווטרינרי שלנו  יכולה להיות לעזר

לא מעט הפעמים בהם מגיעים למרכז הרפואי גורי חתולים שננטשו ואחרי שהם מקבלים טיפול מסייעים אנשי המרכז הרפואי הווטרינרי למצוא בתים לחתולים. ולכן מומלץ לעקוב אחרי הפרסומים השונים של וט חולים בפייסבוק או בטוויטר וכמובן לעקוב אחר הפירסומים של העמותות עימם המרכז הרפואי פועל בשיתוף פעולה ואשר מסייעות לבעלי החיים למצוא בית ושהמשפחה וכך גם המשפחה החדשה תרוויח מהצטרפותו של עוד חבר או חברה אוהבים ופרוותיים אליהם.