כיום, במדינת ישראל, ניתנת לחייב האפשרות לבקש צו פתיחת הליכים, במסגרתו החייב (המכונה: "היחיד" על פי החוק החדש), מרכז את כל חובותיו להליך אחד, מבצע תשלום אחד חודשי לתיק חדלות הפירעון.
סכום התשלום החודשי נקבע בהתאם ליכולותיו של החייב, על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים.
כמו כן, החייב מחוייב לדווח אודות הוצאותיו והכנסותיו החודשיים.
החייב מחוייב להתנהל בתום לב ובשקיפות מלאה טרם כניסתו להליך ולאורך כל ההליך.
חובות עד 150,000 ש"ח יידונו במסגרת הליכי הוצאה לפועל, וחובות מעל לסכום זה יידונו בבית משפט השלום לו נתונה הסמכות המקומית, בהתאם למגורי החייב.
הליך חדלות פירעון מוגדר בחוק כך:
"חדלות פירעון היא מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו".
חשוב לדעת, כי טרם כניסה להליך, ישנן אלטרנטיבות נוספות, כגון צווי תשלומים בתיקים הפרטניים המתנהלים בלשכת ההוצאה לפועל או מחוצה לה.
כך גם ניתן להגיע להסדרי נושים מחוץ לכתלי בית המשפט / לשכת הוצאה לפועל.
בנוסף, קיימת אפשרות לבקש איחוד תיקי החייב בהוצאה לפועל, במסגרת תיק האיחוד על החייב לשלם סכום חודשי של 3% מסך החובות בכל התיקים שאוחדו.
ניתן לבחון, בעצם, כל נושא לגופו בהתאם לנסיבות, תוך שיש לקחת בחשבון את גובה החובות, יכולת ההחזר העכשווית והעתידית של החייב, יכולת להציע הצעה חד פעמית לתשלום מיידי ועוד.
בנימה אישית, אציין כי החוק מבורך ונועד לסייע לחייבים, שהסתבכו כלכלית ומעוניינים לשקם עצמם בהליך מוסדר וחוקי, תואם יותר לשנים האחרונות.
החוק עדיין בשלבים "התחלתיים", שכן נכנס לתוקף לפני כשנה ושלושה חודשים, ויש לכך השלכות בפועל במסגרת ניהול ההליך, חלקן לחיוב וחלקן לשלילה. משרדנו מלווה החייב מראשית ההליך ועד ההפטר המיוחל.
הכותבת: עו"ד שלי בורנשטיין- מתמחה במשפט מסחרי ובדיני עבודה. רמת גן.
קישור לאתר הבית:
http://legalaw.sites.livecms.co.il/
קישור לדף הפייסבוק:
https://m.facebook.com/shelly.avisrurborenstein