האופניים החשמליים כבר מזמן הפכו לכלי תחבורה מרכזי המשמש להתניידות ברחובות הערים. על פי ההערכות ישנן מאות אלפי זוגות אופניים חשמליים אך למרות זאת מספר הדוחות לרוכבים נמוך מאוד. 21,807 דוחות נרשמו לרוכבי אופניים חשמליים שביצעו עבירת תנועה בשנת 2024 על ידי המשטרה – 60 דוחות בממוצע בכל יום, כך עולה מנתוני משטרת ישראל שהגיעו לידי עמותת אור ירוק.
לאחר שנתיים של ירידה במספר הדוחות לרוכבי אופניים חשמליים, בשנת 2024 נרשמה עליה 25% במספר הדוחות בהשוואה לשנת 2023. בהשוואה למספר הדוחות שנרשמו לרוכבי האופניים החשמליים בשנת 2020 נרשמה ירידה של 30% במספר הדוחות בשנת 2024.
51% מהדוחות לרוכבים ללא קסדה
5,388 דוחות נרשמו לרוכבי אופניים חשמליים בשנת 2024 לאחר שלא רכבו עם קסדה לראשם – 51% מכל הדוחות. 2,256 דוחות נרשמו לרוכבים שנסעו על המדרכה - 21% מכלל הדוחות. 1,276 דוחות נרשמו לרוכבים מתחת לגיל 16 – גיל מינימום המאפשר רכיבה על אופניים חשמליים – 12% מכלל הדוחות. 1,077 דוחות נרשמו לרוכבים שלא צייתו לרמזור אדום – 10% מכלל הדוחות. 623 דוחות נרשמו לרוכבים בגין רכיבה תוך כדי שימוש בטלפון הנייד בזמן רכיבה- 6% מכלל הדוחות.
25% מכלל הדוחות – בתל אביב-יפו
5,586 דוחות נרשמו לרוכבי אופניים חשמליים בשנת 2024 בתל אביב-יפו -25% מכלל הדוחות שנרשמו. בית שמש הרחק מאחור, במקום ה-56 עם 21 דוחו"ת.
מה-1 בספטמבר 2025 הקנס בגין רכיבה ללא לוחית רישוי עלה ל-500 ₪
בחודש יולי 2024 נכנס לתוקפו חוק רישוי האופניים והקורקינטים החשמליים. החל מחודש ספטמבר 2024 הקנס על אי התקנת לוחית רישוי היה כ-100 ש"ח. שנה לאחר מכן, מה-1 בספטמבר 2025, הקנס על אי-התקנת לוחית רישוי על אופניים או קורקינט חשמליים עלה מ-100 ש"ח ל-500 ש"ח.
אופניים חשמליים מוגדרים ככלי דו-גלגלי עם מנוע עזר המתאים לתקן אירופאי עם הספק מנוע של עד 250 וואט ומהירות מרבית מותרת של 25 קמ"ש, כאשר המנוע מפסיק לפעול בהגעה למהירות זו.
גיל המינימום לרכיבה על האופניים החשמליים הוא 16 שנים וכל רכיבה מתחת לגיל אסורה. הרכיבה מותרת בשבילי אופניים או בצד הימני של הכביש כאשר אין שביל מוסדר. חובה לחבוש קסדה בכל גיל בעת הרכיבה ולהתקין אמצעי בטיחות כמו פנסים קדמיים ואחוריים וצופר או פעמון.
עו"ד יניב יעקב, מנכ"ל עמותת 'אור ירוק': "כל מי שנסע במרכזי הערים ראה את חוסר הסדר והבלאגן שנגרמים בשל הרכיבה הפרועה של חלק גדול מרוכבי האופניים החשמליים. זה נובע בעיקר מהמחסור החמור בשוטרים ובניידות. הרוכבים לא מפחדים להיתפס על ידי המשטרה, מצפצפים על חוקי התנועה ומסכנים את החיים שלהם ושלנו. תחושת הבטחון הבסיסית נפגעת כאשר רוכב אופניים חשמליים נוסע על גבי המדרכה במהירות ובפראות. אין תחליף לנוכחות משטרתית ברחובות כזאת שתייצר אווירה הרתעתית ותעביר מסר לכל הרוכבים שאם יבצעו עבירות תנועה הסיכוי שיתפסו וישלמו מחיר יקר הוא גבוה ולא משתלם".