95 אזרחים ותיקים בגילאי 65 ומעלה נהרגו בתאונות דרכים בשנת 2025 – עליה של 25% בהשוואה למספר הוותיקים שנהרגו בתאונות דרכים בשנת 20203, כך עולה מנתוני עמותת אור ירוק המבוססים על נתוני הלמ"ס. הנתונים מתפרסמים לרגל אירועי חודש האזרח הוותיק המתקיים בחודש אוקטובר.
מהנתונים עולה כי 1,905 אזרחים ותיקים (65+) נפגעו בתאונות דרכים בשנת 2024, מעל חמישה נפגעים בכל יום בממוצע, מהם 550 נפצעו קשה – יותר מאחד בכל יום בממוצע.
עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "חודש האזרח הוותיק הוא זמן טוב להעלות למודעות את תרומתם הגדולה והחיובית של האנשים שבנו את המדינה ונלחמו את מלחמות ישראל. לצד זאת , אחד מכל חמישה הרוגים בתאונות דרכים הוא אזרח ותיק והנתון הזה הוא כשלון גדול של משרד התחבורה והבטיחות בדרכם כמו גם של ראשי וראשות הערים. רוב האזרחים הוותיקים נהרגים בערים, כאשר הם הולכים ברגל ולכן חייבים למתן ולרסן את מהירות הנסיעה ליד בתי אבות, מרכזי יום לקשיש וקופות חולים באמצעות פסי האטה, הגבהת מעברי חציה והארכת האור הירוק ברמזור. להורים שלנו מגיע שנעניק להם סביבה סטרילית ממפגעים ומסכנות כדי להקטין את הסיכון שלהם להיפגע בתאונת דרכים. מדובר במספר פעולות פשוטות, זולות ומהירות אך שיש בצידן אפקטיביות רבה ויכולות לעשות את ההבדל בין חיים ומוות".
1,905 אזרחים ותיקים נפגעו בתאונות דרכים בשנת 2025 כאשר 1,372 מהם נפגעו בתאונות דרכים בכבישים עירוניים – 72% מכלל האזרחים הוותיקים שנפגעו בתאונות דרכים בשנת 2024.
52 אזרחים ותיקים נהרגו בתאונות דרכים בכבישים עירוניים בשנת 2024 ו-414 נפצעו קשה.
ומה המצב אצלנו? שלושה הרוגים בבית שמש במהלך העשור האחרון (שניים ב-2018 ואחד ב-2024) ו-53 פצועים, 17 מתוכם במצב קשה. השנה הקשה ביותר הייתה 2019 עם 13 פצועים, שלושה מתוכם במצב קשה.
כיצד ניתן לצמצם את ההיפגעות בתאונות דרכים
הליכה ברגל טומנת בחובה יתרונות רבים והיא אמצעי הניידות המרכזי והעיקרי של אזרחים ותיקים, אך לצד זאת הם חשופים יותר להיפגעות בתאונת דרכים.
האזרחים הוותיקים מהווים כ-12% מכלל האוכלוסייה בישראל ושיעורם באוכלוסייה עשוי להגיע ל-14% בשנת 2040. ההיפגעות שלהם בתאונות דרכים נמצאת במגמת עליה בעשור האחרון והם נמצאים בסיכון מוגבר. הסיכון להיפגעותם בתאונות דרכים גבוה יחסית בין השאר בשל שינויים וירידה יכולות הקוגניטיביות, שמתרחשות עם השנים. יכולתם של אנשים בגיל השלישי להתמודד עם פגיעות פחות טובה משל אנשים צעירים ולכן חומרת הפגיעה שלהם עלולה להיות קשה יותר.
השינויים במערכות הראייה, התפיסה והקשב, אשר מאפיינים את תהליך ההזדקנות הטבעי, לצד הפגיעות הפיזית בגיל המבוגר, משפיעים ישירות על בטיחותם של אזרחים ותיקים, כנהגים וכהולכי רגל. אזרחים ותיקים, כמו גם שאר האוכלוסייה, לא תמיד מודעים להתדרדרות ביכולות בגיל המבוגר ולכן לא מווסתים את אופן התנהגותם בכביש בהתאם.
כדי לצמצם את היפגעותם הגבוהה בתאונות דרכים יש להפחית את מהירות הנסיעה באזורי סיכון לאזרחים ותיקים. ככל שמהירות הנסיעה גבוהה יותר כך גדל הסיכוי להתרחשות תאונה עם פצועים והרוגים. לכן יש למתן את מהירות הנסיעה ברחובות, להגביר את הנראות של מעברי החציה, להגביר את האכיפה באותם אזורי סיכון ולחזק את ההסברה והמודעות בקרב האזרחים הוותיקים.