יש לה את זה, אפשר לחלוק עליה, אפשר לא להסכים איתה, אפשר אפילו לא לאהוב, ותמיד תמיד יש לה את זה. עליזה בלוך, נלחמת על תדמיתה של העיר בית שמש. מה לא אמרו על בית שמש, אפילו לא רוצים להידמות לה. בית שמש מבחינת רבים היא מה שלא שואפים אליו, עיר שלא רוצים שבעיר שלהם יהיו אותן תופעות. למה זכתה עירנו בתיאור הלא מחמיא הזה? הגורמים העיקריים הם התחרדות, הבניה לחרדים, ההגירה השלילית של הציבור החילוני, הרוב שהיה למיעוט ועוד, די באלה להסביר מדוע בית שמש הפכה לרדופת רתיעה אצל ערים אחרות, אצל מנהיגי ציבור, אצל אזרחים מהשורה.
הנה דוגמאות למציאות העגומה הזו.
ערד, "בשנה האחרונה מצאתי את עצמי בעיר לא שלי. מצאתי עיר עם התחרדות מואצת בתמיכת הרשות המקומית", אמרה שוש רוטמן מוועד הפעולה. גם יקיר העיר מקבוצת "הרוב מחליט", אורי פרי, טען דברים דומים: "יש תהליך הגירה מואץ של חסידי גור אל העיר. זה תהליך לא טבעי. המגזר החרדי משפיע הרבה יותר על הנהגת העיר מכוחו האמיתי בציבור. לא נסכים שערד תהפוך לבית שמש". (אתר וואלה 13.12.2012)
עיתון דה מרקר 12.3.2021: ""אנחנו לא נגדם, אבל 50 אלף חרדים שיגורו כאן יהפכו את העיר לבית שמש - והצעירים יברחו", הדברים באו בעקבות פרסום תכנית בניה של דרעי וליצמן בעיר קרית גת.
והיתה גם מפלגה שהפיצה ברשת (פייסבוק), מפלגת מרצ. "לא ניתן לקרית גת וקרית מלאכי להפוך לבית שמש, כולנו ראינו מה קרה בבית שמש, היינו שם בהפגנה לפני שמונה שנים כשירקו על ילדה ש"התלבשה לא צנוע". זאת לא הייתה טעות או משהו מקרי, אלא מדיניות מתוכננת של המפלגות החרדיות". אלו רק דוגמאות על התדמית של העיר בית שמש, יש עוד וחיפוש קל בגוגל יעלה לכם עשרות כתבות המציגות את בית שמש באור שלילי. לא רוצים להידמות- הוא ביטוי פוגע מעליב.
אני עצמי כתבתי "שבית שמש לא תהיה טהראן", תוך התייחסות לאירועי הדרת הנשים בעיר ושיאה ביריקה על הילדה נעמה מרגוליס. "עירנו מצאה עצמה משתנה באופן קיצוני. יום העצמאות שלנו כבר אין אותו היום. דגלי הלאום שעיטרו וצריכים לעטר כל פינה ברחוב נתלים במחשכים, בהיחבא, ורק בשכונות מסוימות. יורקים על אנשים ברחוב, ילדה אינה מסוגלת ללכת 300 מטר מבית הספר אל ביתה באופן חופשי. עד לאן נגיע? בית שמש לא תהיה טהרן". ( אתר ויינט )27.12.2011
בשבוע שעבר התראיינה ראש העיר עליזה בלוך בכנס העיתון כלכליסט. מול מתמודדת אחרת לראשות העיר תל אביב אורנה ברביבאי. הח"כית הפורשת מרשימת יאיר לפיד- יש עתיד, התראיינה במשותף עם עליזה בלוך ראש עיריית בית שמש, בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט ובנק לאומי.
ברביבאי: "אני חושבת שעליזה טועה. ת"א לא צריכה לטפל בבעיות של בית שמש.". והוסיפה: לא בא בחשבון שעיר כמו ת"א שעם כל התוכניות של הממשלה, הכסף שלה יעבור לערים אחרות. גם בת"א יש בעיות ואוכלוסיה מרקע סוציו-אקונומי נמוך שצריך לטפל בה, אז אם רוצים לדבר על צדק חברתי צריך גם לדבר על זה".
הנה לא אנשים מהרחוב, לא ראשי ערים מהפריפריה, אלא מועמדת לראשות עיר מובילה בישראל, שרת כלכלה לשעבר, מדברת באופן בוטה על בית שמש. סיכום דבריה מעניין לא פחות מהדיון: " אפשר להמשיך להתעלם מהבעיה הגדולה מאד. צריך לייצר אוכלוסייה תורמת ושוויונית ללא הבחנה מגדרית. אנחנו לא רוצים להיות כמו בית שמש של פעם". (דותן לוי כלכליסט 18.7.2023)
האם כל אלה למעלה טועים? האם מה שהם רואים לא רואה ראש העיר שלנו? עליזה בלוך, מי שניהלה מוסדות חינוך, רוצה להשפיע על מדינה שלמה. מעמדה ציבורית , חדשה לה, בלוך חסרת ניסיון במנהל הציבורי, רקמה אג'נדה בלעדית אליה. אם תצליח זכויות היוצרים יהיו רשומים על שמה. בינתיים אין מתאמצים לחקות.
עיתון "הארץ" היה הראשון להציג עמדתה של בלוך, סיפור מהצד השני, וזה היה הרבה זמן רחוק מהבחירות, שלא תנסו להסביר בפעולה מחוכמת את התנהלותה. באמצע הקדנציה, "ראש עיר אחת החליטה לגשת אחרת לגמרי לבעיות של החברה הישראלית" כותבת העיתונאית שני ליטמן ובה תיאור על עבודתה הבלתי שגרתית של עליזה בלוך. בלוך השתדלה מאוד לפעול בעניין שינוי תדמית העיר.
עליזה בלוך חושבת אחרת, היא חיה בידיעה ובמודע שבית שמש היא מרכז העולם בין ת"א לירושלים. אני אומרת שבית שמש היא מראה של מדינת ישראל. זו עיר שבחרה להתמודד עם כל הסוגיות של החברה הישראלית, ואני בוחרת לא לדבר על אנשים אלא לעבוד איתם, לייצר אלטרנטיבות של חינוך ותעסוקה. זו עיר שאומרת שאפשר גם תרבות וגם מסורת. יש מקום לכולם ולכל צבעי הישראליות".
מי צודק? בלוך או ברביבאי? בלוך או דהרי (קרית גת העיר ממנה צמחה עליזה בן חמו בלוך)? בלוך או ראש עיריית ערד? או ראש עיריית קרת מלאכי? ואלו רק דוגמאות.
בעובדה אחת, לא יחלוק איש, בלוך השיגה כותרות ולא מעט, השתדלה מאוד להוכיח לעולם שהוא טועה, והיא הצודקת. יש גם שר אחד, לא סתם שר, אריה דרעי (המחדש 20.7.23) שצוטט כאומר את הדברים הבאים: "למרות שאנחנו בחודש אב וממעטים בשמחה, חייבים הכרת הטוב קודם כל לראשת העיר הגב' עליזה בלוך. זו לא פעם ראשונה שלי כאן בעיר ולא עובר מספיק זמן בין הנחת אבן פינה לחנוכת הבית. צריך להודות לראשת העיר על ההתפתחות המהירה של המקום הזה".
סיכום: מבחן העיר היום הוא כמבחן האג'נדה החדשה כראיית עליזה בלוך, עיר של כולם, לכל צבעי הישראליות. המבחן הוא בכמות של כל צבע, מתי השחור והלבן יהפכו לאפור. מבחן.
בתמונה: עליזה מקבלת "אות הדסה" על פועלה. קרדיט צילום אגף דוברות עיריית בית שמש