כחלק מאירועי שנת ה-50 להיווסדו של 'סינמטק' תל אביב, מציג הסינמטק תוכנית דגל ובה יוקרנו 18 סרטים שמייצגים את אחת התקופות המכוננות והמשפיעות בתולדות הקולנוע - הוליווד של שנות ה-70 או 'הוליווד החדשה'.
סרטי התקופה היו מאתגרים בקונספט ובצורה, חדשניים באופן שבו התמודדו עם נושאים מורכבים כמו מלחמת וייטנאם, בעיות נפשיות, סמים ומיניות והיו שונים כל כך מהסרטים שנעשו עד אז תחת 'שיטת האולפנים' האמריקאית המסורתית. מושפעים מהסרטים שהגיעו למסכים מאירופה של שנות ה 60, פנו הם לקהל צעיר ומודע, הדור המורד שהתפכח מהמלחמה וחיפש ייצוג על המסך הגדול לדילמות שהעסיקו אותו. האולפנים זיהו את הפוטנציאל הכלכלי והפיקו רבים מהסרטים החשובים של אותן שנים משמעותיות.
השינוי הגדול היה במי ששלט במסר ובנראות של הסרט. במקום מנהלי האולפנים השמרנים, לקחו את השליטה במאים חדשים וצעירים עם חזון אומנותי. הם דיברו בשפה קולנועית חופשית ואינטנסיבית, עסקו לעומק בשאלות של מוסר ושל שייכות, היו אנטי ממסדיים בגישתם והיו הקול שרצו הצעירים לשמוע. זה גם הקהל שמנהלי האולפנים רצו להגיע אליו. כך נוצרה סינרגיה שהביאה ליצירתם של סרטים משמעותיים ומובלים על ידי יוצר.
את התוכנית יפתח הסרט שנחשב למחולל התקופה, זה שהתניע את הוליווד החדשה ב-1969 - 'אדם בעקבות גורלו' – בכורת הבימוי של דניס הופר. על אופנועי 'הארלי דיוידסון' ולצלילי "Born to Be Wild", רוכבים הופר ופיטר פונדה אל תוך מרחבי אמריקה, המתקשה לקבל את רוח החופש שמביאים הם איתם והרבה סמים מסוגים שונים. ג'ק ניקולסון מככב בתפקיד עורך דין מרובע שמוצא את עצמו בסיטואציה לא מוכרת בחברתם של ההיפים המשוחררים. דניס הופר, בשיער ארוך ובסנדלים, קיבל פרס ליצירת ביכורים בפסטיבל קאן. פונדה, הופר וטרי סאת'רן היו מועמדים לאוסקר לתסריט מקורי וג'ק ניקולסון קיבל מועמדות לאוסקר על תפקידו כשחקן משנה. הסרט היה הצייטגייסט. הוא הופק ב-400 אלף דולר והכניס 60 מיליון דולר. החל העידן החדש.
הסרט השני בתוכנית הוא 'בוני וקלייד' מ-1967. חוזרים לסרט שנחשב כמבשר של הקולנוע האמריקאי החדש, שנעשה כשנה לאחר נפילתה של שיטת האולפנים וביטולו של קוד הצנזורה ששלט בהפקות מאז שנות ה-30. וורן ביטי, שרכש את הזכויות לתסריט, מצא שותף וחבר לדרך בארתור פן והצילומים יצאו לדרך. פן ביים סצנות מלאות תנופה ואלימות שהיו חריגות לזמנן. הרבה דם אדום מילא את המסך והשילוב של טונים קומיים בסצנות האלימות זעזעו צופים רבים. הביקורת המצוינת שקיבל הסרט ממבקרת הקולנוע האגדית פולין קייל, תרמה להצלחתו ההולכת וגדלה שהסתכמה ב-10 מועמדויות לאוסקר ושתי זכיות - לשחקנית משנה ולצילום.
התוכנית תסתיים עם יצירת המופת שחותמת את הדור של שנות ה-70 - 'השור הזועם' של מרטין סקורזה. הסרט מספר את סיפורו האמתי של המתאגרף ג'ייק לה מוטה בגילומו המופתי של רוברט דה נירו שהטביע עצמו בתוך הדמות, כולל אחת מהתמורות הפיזיות המפורסמות ביותר בקולנוע – הוא העלה עשרות קילוגרמים במשקלו כדי לגלם את המתאגרף החבוט בימיו המאוחרים. סקורסזה הגיע בתום גמילה מהתמכרות חמורה לקוקאין ואמר שביים את הסרט כאילו הוא יהיה האחרון שיעשה. דה נירו - שזכה באוסקר על תפקידו - ושאר חברי הצוות נתנו את נשמתם להפקה בצורה דומה וביחד עשו את יצירת המופת הזו שחותמת את הדור של שנות ה-70 ושל הקולנוע האמריקאי הבועט שהתפוצץ על המסך.
התוכנית משובצת כרונולוגית, מתוך החשיבות והמשמעות שיש לציר הזמן ולהתפתחות של התקופה על התפיסה של היצירות. הפעם הוחלט להשאיר מחוץ לתוכנית כמה מהסרטים האייקוניים ביותר והחשובים בתולדות הקולנוע כמו 'אפוקליפסה עכשיו', 'צ'יינהטאון', 'הסנדק' ואחרים, זאת כדי לתת מקום לסרטים אחרים שלא הוקרנו זמן רב בסינמטקים.
להלן רשימת הסרטים שיוקרנו בתוכנית: 'אדם בעקבות גורלו', 'בוני וקלייד', 'השור הזועם', 'קאובוי של חצות', 'הם יורים גם בסוסים', 'רסיסי חיים', 'נערת הטלפון והבלש', 'הקשר הצרפתי', 'רחובות זועמים', 'שביל הזעם', 'אמריקן גרפיטי', 'השיחה', 'אחר צהריים של פורענות', 'גבר ללא חת', 'יום רביעי הגדול', 'מ.א.ש' , 'השיבה הביתה' ו'כל הג'אז הזה'.
לפרטים נוספים על התוכנית, הסרטים ולרכישת כרטיסים: www.cinema.co.il.