טו בשבט שמח לכולם!

כמה שאנחנו אוהבות את החג הזה!

העוגה הזו היא עוגת בריאות, דחוסה, שחומה ועשירה בטעמים וצבעים, היא נראית מעין כיכר פירות יבשים. על מנת שהיא תהיה מעט עסיסית יותר ניתן לדקור את העוגה מייד אחרי יציאתה מהתנור בעזרת קיסם ואז לטפטף עליה סירופ סוכר, לאלו שאוהבים את המירקם הדחוס יכולים רק לפזר מעט אבקת סוכר. הכל עניין של טעם..

עוגת פירות מיובשים

תבנית אינגליש קייק באורך 25 ס"מ

רכיבים:
½ כוס (100גרם) סוכר
2 ביצים
½ כוס + 1 כף (85 גרם) קמח
¼ כוס (60 מ"ל) מיץ תפוזים
½ כפית אבקת אפיה
2 כפיות תמצית וניל
400 גרם תערובת של פירות מיובשים מכל סוג שהוא חתוכים לקוביות בינוניות

לסירופ סוכר:

כוס סוכר

1/2 כוס מים

 

אופן הכנה:
1. מחממים תנור לחום בינוני נמוך (150°). משמנים את התבנית או מרפדים בנייר אפיה.
2. מכניסים לקערה את הסוכר והביצים וטורפים במטרפה ידנית עד קבלת תערובת אחידה.
3. מוסיפים לתערובת את מיץ התפוזים, הקמח, אבקת האפיה ותמצית הוניל. מערבבים עד לקבלת בלילה אחידה.
מוסיפים לקערה את הפירות המיובשים ומערבבים.
5. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים -45 דקות, או עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
6. מצננים, פורסים ומגישים.

7. לסירופ: בסיר קטן ממיסים את הסוכר במים עד לרתיחה. מכבים את האש ומצננים מעט.  (ניתן להוסיף מי ורדים "מי-זהר")

 

פירות יבשים נחשבים מאכל מסורתי בט"ו בשבט, כיוון שבעבר, בטרם היו אמצעי קירור, הייתה זו הדרך היחידה בה יהודי הגולה יכלו לאכול מפירות ארץ ישראל .
זלילת כמות לא מבוטלת של פירות יבשים בט"ו בשבט עלולה לעלות לנו ביוקר ובערכים קלוריים מוגזמים.
רגע לפני ההגזמה היתרה בקיום מצוות האכילה, כמה דברים שמוכרחים לדעת על פירות יבשים.

 

פירות יבשים אלו פירות שעברו תהליך של יבוש, חלקם באופן טבעי בעזרת השמש לאורך זמן רב. מרביתם, בעולמנו התעשייתי, עוברים זאת באמצעות תהליך ממוכן של הפעלת תנורים בחום נמוך לזמן ממושך. כמעט כל פרי ניתן לייבש וכל עוד גודלו וקוטרו קטנים, באופן יחסי, התוצאה תהיה טובה יותר. לפיכך, התמרים, התאנים והענבים שהופכים לצימוקים הם הפופולאריים ביותר.
 
לפירות היבשים חיי מדף ארוכים מאוד לעומת פירות רגילים, לכן ניתן ליהנות במשך כל השנה ובכל העונות כמעט מכל פרי שהוא, בכל מקום.

 

לפירות היבשים מספר יתרונות בולטים:
הם מהווים מתן זריקת מרץ ועידוד בעת נפילת סוכר והם מקור אנרגיה מצוין לסובלים מתת משקל.
על אף  הערך הקלורי הגבוה שלהם, אין ספק שהם עדיין תוסף המזון והסוכר הטבעי המועדף על פני שוקולדים ומתוקים מלאכותיים אחרים. צריכה נכונה שלהם בכמויות נמוכות, יכולה לשפר את מצב הרוח ולסייע לנו להחזיק מעמד גם בעת דיאטה.
לפירות יבשים רבים יש גם סגולות רפואיות אחרות, הם  מסייעים בתהליך העיכול בזכות כמות לא מבוטלת של  סיבים תזונתיים והם מומלצים כתוסף יומיומי קבוע. לדוגמא:  התאנה היא הפרי הסיבי ביותר מכל הפירות ומהווה כ-20% מסך צריכת הסיבים היומית הנדרשת, ולכן יעילה לריפוי עצירות. היא עשירה בברזל ,סידן ומכילה כמות גדולה של ויטמינים מסוג
A ו- B.

 

ולסיום- טיפ קטן לחג הממשמש ובא:

כחטיף, ניתן למלא פירות יבשים כמו שזיפים, תמרים או משמש בגבינה לבנה 5% , לפזר מעל מעט קינמון ומעט פיסטוקים קצוצים.