כתבות רבות כבר התפרסמו בתקשורת בכל הנוגע לניסיונות הציניים של חברות ביטוח לחמוק מתשלום תגמולים לחולים סיעודיים, אך רמת הציניות של אחת מהן בפרשייה זו שוברת שיאים – כך לפחות נטען בתביעה אותה הגיש עוה"ד רועי לייכטמן נגד חברת הביטוח.
התביעה הוגשה בעקבות התנערות חברת הביטוח ממתן תגמולים רטרואקטיביים בסך של כרבע מיליון שקלים המגיעים לניצול שואה, לוחם בפרטיזנים בעברו, ובעל אות המופת על לחימתו במלחמת השחרור. על פי התביעה, אין חולק על כך שהקשיש נמצא במצב סיעודי ועונה על תנאי הפוליסה, אך בחברת הביטוח ניאותו לשלם לו תגמולים רק החל משנת 2019. לדברי עוה"ד לייכטמן, חברת הביטוח מתעלמת במכוון מהעובדה כי מחלת האלצהיימר התגלתה אצלו במלוא חומרתה כבר בנובמבר 2016 – ועל כן מגיעים לדבריו לקשיש תגמולים רטרואקטיביים בסך של כרבע מיליון שקלים.
על פי התביעה, הקשיש כבן 87 כיום, אובחן בנובמבר 2016 כלוקה באלצהיימר בדרגה בינונית עד קשה, שסממניו כוללים חוסר התמצאות בזמן, התמצאות חלקית במקום, ירידה ניכרת של זיכרון, שיפוט ותהליך חשיבה לקויים. החל מתקופה זו החל הקשיש מתקשה בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, ונזקק לעזרת הזולת ולהשגחה במרבית שעות היממה, ומשפחתו החלה לשאת בנטל כבד ויקר של הטיפול בו.
בשנת 2018 מונה בנו על ידי בית המשפט כאפוטרופוס לגופו ולרכושו של הקשיש. הבן הגיש תביעה להפעלת הפוליסה הסיעודית הפרטית אותה רכש הקשיש ממיטב כספו מחברת הביטוח – פוליסה המבטיחה תגמולים כספיים של אלפי שקלים בחודש. מומחית מטעם חברת הביטוח, שנשלחה לביתו על מנת לבודקו, קבעה כי ברקע למחלת האלצהיימר שהחלה ב-2016, זקוק הקשיש לעזרה מהותית ב-4 פעולות בסיסיות: מעברים, הלבשה, רחצה ואי שליטה על הסוגרים.
"חברת הביטוח הודיעה לקשיש שהיא אינה חולקת על מצבו הסיעודי ועל זכאותו לפיצוי מכוח הפוליסה – אך החליטה לשלם לו את התגמולים שלהם הוא זכאי רק החל מספטמבר 2019, וזאת ללא כל הסבר מצדה" טוען עוה"ד לייכטמן.
"לצערי תוחלת החיים של חולים סיעודיים איננה גבוהה, ועומדת על כחמש שנים בממוצע", אומר עו"ד לייכטמן. לדבריו, חברת הביטוח מחויבת לשלם למבוטחיה תגמולים במקרה סיעוד לאורך כל התקופה המצוינת בפוליסה – ובמקרה זה 5 שנים שלמות. במקרה והמבוטחים הולכים לעולמם במהלך אותן שנים – תשלום התגמולים פוסק – ועל כן אי הכרה בתקופת עבר של זכאות היא מעשה מכוער שנועד לחסוך כספים לחברת הביטוח.
לדברי עו"ד לייכטמן בשל תכונה זו של פוליסות הסיעוד, מנסות חלק מחברות הביטוח לעכב עד כמה שניתן את ההכרה בקשישים כמתאימים להגדרת סיעודי בפוליסה – וכל זאת על מנת להתיש את התובעים ומשפחותיהם, ולנסות ולחמוק מפיצוי ראוי למבוטחים, למרות שאלה שילמו עבור פוליסות ביטוח סיעודיות ממון רב לאורך השנים.
עו"ד לייכטמן הגיש לאחרונה תביעה בשם הקשיש נגד חברת הביטוח, ובה הוא מאשים אותה בהתנהלות בניגוד לדין, ופעולה בחוסר תום לב, תוך שהיא מנסה לחמוק מלשלם לקשיש תגמולים מצטברים בסך 247,739 שקלים. בנוסף, נדרשת חברת הביטוח להשיב לקשיש את דמי הביטוח ששילם בתקופת היותו סיעודי, ולשחררו מתשלום פרמיות עתידיות. עו"ד לייכטמן מבקש מבית המשפט להשית על חברת הביטוח ריבית עונשית – שעל פי חוק, אמורה שלא לרדת מפי 10 מהריבית במשק – וזאת בכל הנוגע להתנהלות שלא בתום לב בכל הנוגע לטיפול בתביעות סיעודיות.
התביעה נדונה בימים אלה בביהמ"ש השלום בהרצליה.
עו"ד רועי לייכטמן (בתמונה; צילום: שרון ולק) https://www.law-rl.co.il/ עוסק בתביעות נזיקין, סיעוד, אובדן כושר עבודה, תאונות עבודה, תאונות דרכים, והשבת זכויות מול המוסד לביטוח לאומי.