זהו מין נדיר המצוי בסכנת הכחדה (ישנם רק כ 7000 פריטים בטבע), וניתן למצוא אותו רק באי בורנאו הנמצא בדרום מזרח אסיה. קוף זה מתאפיין באף גדול ובולט לעין בעיקר אצל הזכרים. הסיבה לאף כה גדול אינה ידועה, אך רבים סבורים שמדובר בתהליך של ברירה טבעית שכן הנקבות העדיפו זכרים בעלי האף הארוך ביותר.

קוף חרטום נקבה

מאפיין נוסף שבולט אצל קופי החוטם הוא כרס גדולה. הסיבה לכך היא מערכת העיכול שלהם שמשחררת גזים רבים בעת עיכול המזון מה שגורם לבטן להתנפח. קופים אלו ניזונים מעלים, פירות ואגוזים. לפעמים הם מגזימים באכילות האגוזים ומקבלים הרעלה, כדי להוריד את כמות הרעלנים בגוף הם אוכלים אדמה שמנטרלת את השפעת הרעל.

קוף חרטום בקבוצה

קופים אלו הם מטפסי עצים מצוינים וחיים בעיקר על העצים. העצים נמצאים בסביבה בעלת מים רדודים ועמוקים. במים העמוקים הם יודעים לשחות היטב, בקטעי המים הרדודים הם יודעים לעבור מצד אחד לשני בהליכה על שתי הרגליים כאשר הידיים מורמת כלפי מעלה. חוץ ממין קופים זה ישנם רק עוד שני סוגי בעלי חיים היודעים ללכת על שתיים פרק זמן ממשוך, הגיבון והגורילה.